Performing Arts & Physical Education Centre

Performing Arts & Physical Education Centre

The Performing Arts and Physical Education Centre was created in line with the Principal’s ethos of instilling creativity and sustainability in education and building design.

Completed in November 2016, this building represents the final stage in our eight year masterplan for St Paul’s School. The new construction was required to connect seamlessly with the existing gymnasium on site which was also refurbished as part of this project.

We were challenged to adapt as the brief changed from a sporting facility to a multi-purpose facility, combining a gymnasium, sporting and performing arts space.

We capitalised on the steep sloping site, which allowed extensive sport storage and drama classrooms to be placed on the lower side of the site, connecting directly to the sporting facilities below.

The building expresses all of its robust structure and to minimise environmental impact an external steel sandwich panel was applied to provide additional insulation and reduce the overall amount of steel required. The steel was bolted to allow for reuse at a later stage.

For the purpose of sporting activities the building can be opened to provide natural light and ventilation. To allow the space to be darkened for performances, an automated building management system was installed to sense and maintain an ambient temperature with minimal energy expenditure.

The Performing Arts and Physical Education Centre was created in …

Read more

Stella Maris Administration & Prep Building

Stella Maris Administration & Prep Building

Towill Design was engaged by Stella Maris Catholic Primary School to undertake their masterplan. The administration and prep building represents stage one, incorporating two prep classrooms, amenities, staff facilities, reception and staff offices.

Integrating and delineating the building’s administration and learning areas was challenging on this tight, sloping site. To identify the prep classrooms as a separate entity we designed two perpendicular, gable-roofed structures extending from the northern side of the building’s main body to provide spaces of a more accommodating scale for prep students.

The building’s materiality was chosen to tie in with existing buildings and landscaping, including vegetable gardens and an amphitheatre to accommodate the sloping site. It was important to Stella Maris and Towill Design that the new building did not require air-conditioning. Correct orientation and large amounts of cross ventilation was therefore a crucial aspect of the building’s overall design.

Towill Design was engaged by Stella Maris Catholic Primary School …

Read more

Residence 2

Residence 2

The brief for this project was to push boundaries and create a residence that responds to the subtropical climate and connects with the outdoors throughout the year.

In response to the large irregular shaped site, we set the house at an east/west orientation, parallel with the site, to accommodate the narrow frontage and 60 metre length. To address the design challenges presented by an overland flood corridor, the habitable floor level was raised above the natural ground with the use of extensive decking. The timber decking also acted as an essential design element linking the indoor and outdoor spaces and the garden.

The entire house connects purposefully with the outdoors. From the thoughtful orientation of windows allowing for cross ventilation and maximum natural light to wide overhangs designed for windows and doors to open during rainfall.

 

The brief for this project was to push boundaries and …

Read more

Caboolture Montessori General Learning Building

Caboolture Montessori General Learning Building

Through a series of workshops with staff and students, we created this new school building to accommodate four classrooms and break-out spaces including art areas and amenities.

Included in the design is an undercroft to allow for a further four classrooms and flexible learning spaces in anticipation of future growth.

Caboolture Montessori’s ethos of connecting children with the environment was woven through our design, using recycled materials and natural components. The design blurs the lines between the external and internal teaching environments and maximises natural ventilation and solar orientation.

Automated elements allow the vertical shutters to purpose the verandah areas as protected, flexible teaching spaces and the façade to be manipulated to accommodate changing weather conditions.

 

Through a series of workshops with staff and students, we …

Read more

Sutton Senior Building

Sutton Senior Building

The Sutton Building has been designed with a strong responsibility to the environment. It aims to reduce maintenance costs and energy use, but most importantly provides a safe environment for staff & students.

Extensive workshopping with staff & students was completed to challenge teaching styles, creating a diverse range of learning areas including ten classrooms, a small lecture theatre, break out learning zones, staff rooms, a hospitality teaching space and café with an external seating space.

Towill Design’s  sustainable approach to design is evident through the selection of materials for their life cycle, maintenance and thermal comfort benefits. Additionally, the practice of dematerialisation and inclusion of a Building Management System has resulted in a building which visually and physically represents Towill Design’s and the clients commitment to the environment.

The school blazer inspired the strong colour theme throughout the building. The red, yellow and green sprinkled through the brickwork, joinery, carpet & walls, combined with the exposed materials including bricks, painted steel, plywood & polished concrete provide a rich palette of colour and texture for the students and staff to enjoy.

 

The Sutton Building has been designed with a strong responsibility …

Read more

Kindergarten

Kindergarten

The brief required the design of the kindergarten facility to embrace the schools chosen approach to early learning, Reggio Emilia. In this philosophy, the physical environment actively participates as part of the educational process for the children, often being referred to as ‘the third teacher’.

The interiors have a direct relationship with the natural environment through large sliding doors onto the deck. This covered connection provides a flexible play space between outdoors and indoors – allowing children to learn from & interact with nature whist under full teacher supervision.

The kindergarten has been designed with a variety of heightened spaces, forms, light, colours & textures including a collection of recycled & natural materials.

The internal layout is flexible in it’s design for areas of play, learning & social interaction, with walls used to document children’s words, photos and drawings.

 

The brief required the design of the kindergarten facility to …

Read more

Paddington Office Fitout

Paddington Office Fitout

Towill Design was invited to refurbish a floor of an existing 1920’s building to create a modern, flexible, inner-city Brisbane office which provided a unique and healthy work environment.

In its previous state, the dark interior spaces consisted of a series of individual rooms with windows which had been covered over. Through working with the client, Towill Design developed a concept which maximised the retention and reuse of existing materials, whilst reopening the office to the north, allowing for natural light and cross ventilation to fill the interior spaces.

A flexibly interior layout was a key requirement of the client’s brief, who wished to create an open office environment in which all staff could interact easily between spaces, but could also allow staff to close spaces if privacy was required.

Towill Design worked with the client to establish a material and colour palette that referenced the buildings original heritage by selecting colours and patterns that reflected the Art Deco era. A vibrant art deco pattern was printed onto screen fabric and used along the perimeter walls for pinboards for the staff.  The client required all new materials to be selected to supported both local and national manufacturers and ensure the use of non-toxic materials and methodologies

Towill Design was invited to refurbish a floor of an …

Read more

Ironside State School General Learning Building

Ironside State School General Learning Building

Ironside State School engaged us to design a three storey building incorporating ten general learning area rooms, breakout spaces and an open undercroft for covered play, with the potential for additional classrooms to be constructed in the future.

The site selected presented many challenges to overcome, including a steep slope and an immediate adjacency to the school’s heritage listed administration building.

Sustainable design was a core initiative of the new building with a clerestory roof above the corridor designed to fill the internal spaces with natural light and encourage natural stack ventilation. The materiality and form of the building was selected to be sympathetic to the neighbouring heritage building, retaining views from the east.

Some of the building’s key features include brick wall ends with a push-pull brickwork patterning and metal screening reflecting the landscape with images of leaves from the surrounding eucalyptus trees.

 

Ironside State School engaged us to design a three storey …

Read more

Junior Library

Junior Library

 

The form and orientation of the Junior Library building responds to the built and natural features of the site and the environmental issues of aspect, cross ventilation and natural light penetration were integral to the design.

The new Junior Library at St Paul’s School completed the learning and research precinct we designed for the school. The use of colour and light engages the student’s imagination, resulting in the library becoming a favourite space within the junior school campus.

Central skylights provide light and natural ventilation controlled by an autonomous Building Management System. Low energy lighting and extensive sun shading reduce heat load and a water harvesting system is used for toilet flushing and irrigation.

The Junior Library is a welcoming, inspiring space designed without unnecessary consumption of materials and with the careful selection of non-toxic materials to promote a healthy learning and teaching environment for students and staff.

  The form and orientation of the Junior Library building …

Read more

Apartment Development

Apartment Development

This boutique apartment development in Bulimba was designed to complement the surrounding neighbourhood and connect with the outdoors.

Large windows and north facing balconies encourage north easterly breezes to move through the naturally lit interiors designed with a sophisticated material palette of polished concrete, warm timbers and dark finishes.

Each apartment is fitted with large sliding doors to the living area allowing an external balcony to act as an extension of the living space.

 

This boutique apartment development in Bulimba was designed to complement …

Read more

Frost Junior Learning Building

Frost Junior Learning Building

As with all projects undertaken by Towill Design, the Frost Junior Learning Building incorporates a variety of sustainable design principles with the aim of reducing our environmental impact and providing naturally comfortable spaces for teaching and learning.

The Frost Junior Learning building consists of two classroom ‘pods’ connected by a breezeway outdoor learning area.

Passive thermal control is provided to the classrooms through reverse veneer wall construction which helps stabilise fluctuations in temperatures, efficient cross ventilation and the inclusion of a Building Management System. The spaces have access to ample day lighting through a range windows placed at varying heights including clerestory level and sitting height. All artificial lighting is low energy and extensive sun shading has been incorporated to reduce heat load.

As with all projects undertaken by Towill Design, the Frost …

Read more

Mazda Car Dealership

Mazda Car Dealership

Towill Design completed a Mazda Dealership in April 2015 with a range of recycled timber and durable materials selected for their durability and longevity.

As a prototype, Towill Design were engaged to design a car showroom to test and investigate a more sustainable methods which could be used. We made improvements to its overall external form and internal arrangements to allow the spaces to be naturally ventilated.

The brief also required testing of the Mazda National Standard materials. A report was produced investigating materials which could provide sustainable alternatives to the products currently used within the standard Mazda Showrooms.

 

Towill Design completed a Mazda Dealership in April 2015 with …

Read more

Design Technology Centre – Refurbishment

Design Technology Centre – Refurbishment

This project was a refurbishment and extension of a 30 year old workshop building to create a modern Design Technology facility which includes design labs, workshops, mechanically ventilated machine rooms, welding bays, spray painting booth and staff offices.

Continual client and user involvement undertaken throughout this project ensured the refurbishment would result in a highly interactive learning centre appropriate for the current Design Technology curriculum.

A sustainable approach was essential to this refurbishment project, proving that upgrading existing building stock can provide an environmentally sensitive alternative to new construction.

  • Extensive effort and planning was made to retain the original building materials to limit new material consumption.
  • The walls and roofs of new and refurbished sections included the retrofitting of high levels of insulation to slow the transfer of heat and cold.
  • The classrooms refurbished in the existing building use mechanical cooling operated on 1 hour timers and set at 26 degrees. The workshops are ventilated through a mechanically driven natural ventilation system well suited to these larger spaces.

This project was a refurbishment and extension of a 30 …

Read more

Residence 1

Residence 1

The owners wanted to maximum natural light, feel connected with the outdoors and complement site by maximising the external space.

 

Located on a 405sqm vacant block in an inner city suburb of Brisbane, the main advantages of this block was the 35 metres exposure to the north with no neighbouring houses near the boundary; and the mature existing trees. The design allows the mature Jacaranda to continue to stretch her branches over the house by creating a 1.5 storey living area below. The representation of materials both internally and externally creates a connection between the internal and external spaces – Face brick, granite and recycled timber transition with ease from external to internal.

 

“Every room has a visual connection with outdoors each with a different perspective” – Glazing has been positioned to picture frame the sky or catch glimpses of birds within the branches of a tree.

The owners wanted to maximum natural light, feel connected with …

Read more

Senior Library – Refurbishment

Senior Library – Refurbishment

The refurbishment of the Giese Senior School Library at St Paul’s School caters for the collaborative learning style of 21st Century students.

The project involved the creation of two new IT labs, refurbishment of existing space, a new entry and an updated facade. Working closely with the students and staff, we designed a cost effective re­furbishment with an exciting result for this much loved library.

An array of different learning spaces across the library can be adapted to suit both group activities and quiet, independent learning.

The floor plan has been carefully designed to support librarians and teachers in their observation and engagement with students across both digital and physical learning landscapes.

The Giese Senor Library is at the heart of St Paul’s Senior School. The atmosphere is stimulating and inviting and the flexible learning spaces promote creative, collaborative approaches to thinking and learning.

The refurbishment of the Giese Senior School Library at St …

Read more

The Wellbeing Centre – Refurbishment

The Wellbeing Centre – Refurbishment

This 1970’s construction was refurbished to become The Wellbeing Centre accommodating student support services and key staff offices to create a central hub for student welfare.

The existing science labs had not been updated since the early 1970’s therefore the opportunity to salvage materials from the existing fit out was limited. The project team tried to reduce the removal and addition of materials while focusing on repairing selected areas to maintain a limited budget.

The southern facade of the building was removed and replaced with full height glazing to allow maximum natural light and all materials were assessed based on their environmental performance including the use of glues and adhesives.

 

This 1970’s construction was refurbished to become The Wellbeing Centre …

Read more

Lecture Theatre – Refurbishment

Lecture Theatre – Refurbishment

The refurbishment of an existing 25 year old lecture created a valued teaching and presentation space.

The original space was rarely used due to its limited seating numbers, lack of lighting control and poor acoustics. Through careful planning and briefing an efficient and modern outcome achieved including the doubling of seating numbers, installation of low energy lighting, updating of IT system and application of acoustic treatment.

Every effort was made to reduce unnecessary consumption of materials and to carefully monitor the use of harmful materials which maybe of danger to growing children.

The project budget was limited therefore extensive planning and assessment was implemented during every phase of the project to ensure the client’s expectations were met.

The refurbishment of an existing 25 year old lecture created …

Read more

Centre for Research, Innovation & Future Development – Refurbishment

Centre for Research, Innovation & Future Development – Refurbishment

The original 1850’s homestead was refurbished to expand the schools’ museum and archives to protect and celebrate the school’s rich history.

The refurbishment required extensive planning to accommodate staff offices within a controlled museum environment. A balance was met between the protection of historical artefacts, encouragement of frequent public access and staff usage through the continual involvement of the school archivist and end users.

The homestead had seen many alterations over its lifetime and careful attention was paid to retain and expose many original features, whilst creating a working space that can perform in the 21st Century.

 

The original 1850’s homestead was refurbished to expand the schools’ …

Read more

Coastal Apartment Development

Coastal Apartment Development